Novice

Kako izbrati čitalnik črtne kode?

Za učinkovito in hitro branje podatkov iz črtne kode potrebujemo čitalnike črtne kode. Če želite, da so podatki natančno prebrani in iščete opremo za poslovne namene, morate preučiti ne samo tehnologijo, ki jo čitalnik uporablja za branje, ampak tudi to,  kako bo ta tehnologija služila svojemu namenu in rabi v vašem podjetju. 

Oglejmo si podrobneje, kako si lahko zožite svoj izbor si in si olajšati izbiro čitalnika črtne kode, ki ustreza vašim specifičnim potrebam.

Kako deluje čitalnik črtne kode?

Čitalnik črtne kode deluje kot katera koli druga vhodna naprava in pošilja podatke na vaš računalnik preko kabla ali preko Bluetooth povezave. Cene čitalnikov črtne kode se lahko gibljejo od manj kot osemdeset do nekaj tisoč evrov, odvisno od namena in s tem povezane tehnologije čitalnika črtne kode. Če želite izbrati ustrezni čitalnik črtnih kod, je potrebno vedeti najprej, da obstajata dve različni vrsti optike za branje ali dve vrsti tehnologije črtne kode, ki lahko prebereta 2 vrsti črtnih kod.

Laserski čitalniki in “imager” čitalniki

Čitalec črtne kode mora ustrezati potrebam branja črtne kode. Katere vrste črtnih kod imate v vašem podjetju? Običajno so te razdeljene v dve kategoriji – 1D ali linearne črtne kode (primer je tradicionalna koda EAN-13) ali 2D črtne kode, ki lahko vsebujejo bistveno večje količine podatkov (kot sta QR ali črtne kode Data Matrix). Za 2D črtne kode je potreben čitalnik črtne kode, ki temelji na tehnologiji "imager", medtem ko je 1D kode mogoče brati s slikovnim ali laserskim čitalnikom črtnih kod. Če imate v vašem podjetju črtne kode EAN-13, bo zadostoval laserski čitalnik črtnih kod ali linearni čitalnik črtnih kod. Če pa tudi imate 2D črtne kode ali jih nameravate uvesti v prihodnosti, boste potrebovali tehnologijo "imager".

Tehnologija za branje črtnih kod “na blizu” in “na daleč”

Laserski čitalnik črtnih kod je idealen za upravljanje zalog ali za branje črtnih kod težko dostopnih izdelkov na visokih policah v skladiščih. Zgodovinsko gledano je bilo lasersko branje črtne kode boljše od tehnologije slik, vendar je najnovejša tehnologija slik bistveno zmanjšala to prednost. 2D "imagerji" imajo odlične večsmerne zmožnosti branja, zaradi česar so te naprave boljše za branje pod različnimi koti. Čitalci črtnih kod Zebra »extended range« odlično delujejo tudi na zelo dolgih razdaljah, na primer pri branju oznak na regalih v velikih skladiščih.

Žični ali brezžični čitalniki črtnih kod

Povezava za prenos podatkov na računalnik je lahko žična ali brezžična.  Žični čitalniki črtnih kod so bolj primerni za trgovine in pulte, brezžični čitalniki so medtem bolj praktični pri uporabi v skladišču ali na proizvodnih linijah, kjer lahko kabel omeji gibanje. Prav tako so brezžični čitalniki črtnih kod boljša izbira za branje črtnih kod na težkih in velikih predmetih, ki jih je težko ali se jih sploh ne da prenašati.

Zunanja ali notranja uporaba ter vzdržljivost čitalnika

Laserski čitalniki črtnih kod so primerni za branje v stacionarnih okoljih in kjer je potrebno branje na večje razdalje – v skladiščih in proizvodnih prostorih. V primeru uporabe v težkih pogojih, na prostem, v zelo vročih ali zelo hladnih pogojih, je bralnik črtne kode "imager" pogosta izbira zaradi večje vzdržljivosti. Za delo v zelo težkih delovnih pogojih imamo v ponudbi Zebra čitalce črtnih kod serije 3600. Čitalci v tej seriji brezhibno delujejo v prašnih in vlažnih delovnih okoljih, kot tudi na prostem. V primerjavi s klasičnimi, ki so praviloma namenjeni uporabi v trgovini, so industrijski čitalci bolj robustni, a hkrati v višjem cenovnem razredu.

Kaj vse sovpliva na branje črtnih kod?

Kot smo že omenili, imajo nekateri čitalniki črtne kode omejeno razdaljo branja. Nekateri lahko berejo na normalnih razdaljah, nekateri so boljši pri branju na daljših razdaljah. Vendar pa je tu še vpliv simbologije in majhnost črtne kode. Čitalniki, ki dobro berejo na daljše razdalje, slabše berejo zelo majhne črtne kode na električnih vezjih. 

Hkrati morate upoštevati torej več dejavnikov, ki bodo vplivali na branje – razdaljo branja, vrsto simbologije ali vrsto črtne kode ter velikost črtne kode, da bi sprejeli najbolj optimalno odločitev. Za svetovanje in pravo odločitev kontaktirajte naše strokovnjake za črtne kode.

Vprašajte naše strokovnjake

Imate vprašanje in potrebujete nasvet?

Kontaktirajte nas

Vprašajte naše strokovnjake

Imate vprašanje in potrebujete nasvet?

Kontaktirajte nas

Piškotki

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Več informacij si lahko ogledate na strani Varovanje podatkov.

Izberite piškotke na spletni strani

Omogočite ali onemogočite uporabo funkcionalnih/oglasnih piškotkov opisanih v nadaljevanju:

Nastavitve Sprejemam vse OK!